Medžlis IZ-e Mostar i Preporod darovali vrijedne knjige mostarskim osnovnim školama

  Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac i predsjednik B.Z.K. Preporod Gradsko društvo Mostar Damir Sadović danas su upriličili prijem za direktore mostarskih osnovnih škola koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu.

  U znak pažnje i trajne zahvalnosti za uspješnu saradnju Islamske zajednice i Preporoda sa osnovnim školama u organizaciji Bajramskog koncerta povodom Kurban-bajrama Jelovac i Sadović direktorima su uručili po pet primjeraka knjiga „Careve oči“ Džemaludina Latića i „Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan na Univerzitetu Sorbonne“ za školske biblioteke.

  Latićeva zbirka poezije je jedna od najinteresantnijih knjiga novijeg bošnjačkog pjesništva, koja na savremen, dojmljiv način čuva i afirmiše raskošnu kulturu i tradiciju njegovanu na prostoru Bosne i Hercegovine tokom proteklih stoljeća. Doprinos Fevzija Mostaraca u starijoj bošnjačkoj književnosti jedan je od najinspirativnijih primjera bošnjačke književne prošlosti, baš kao što je i poduhvat Mirze Milivoja Malića da zapadne kulturne krugove u XX stoljeću upozna s tim činjenicama. Malić je to učinio odbranom doktorske disertacije na Sorboni u Parizu 1935.god.

  „Naša namjera je da vam se danas javno zahvalimo za vaš doprinos u programima Bajramskog, dječijeg, koncerta duži niz godina, u nadu da će se naša saradnja, u tim segmentima gdje postoji prostor i mogućnost, uspješno nastaviti“, istakao je predsjednik Medžlisa IZ-e Ramiz Jelovac, izrazivši nadu da će knjige koristiti nastavnicima i učenicima u izvođenju nastave i vannastavnih aktivnosti.

  U ime kolektiva direktora osnovnih škola iskrenu zahvalnost Medžlisu IZ-e Mostar i B.Z.K. Preporodu izrazio je direktor Osnovne škole „Blagaj“ Zlatko Čerkez. „Mi ćemo akoBogda, nastaviti započetu tradiciju organizacije Bajramskog koncerta i uspješnu saradnju“, kazao je Čerkez.

  Izvor: www.medzlismostar.ba