BZK „Preporod“ je danas ponos Bošnjaka. To je institucija, koja uz prekid rada u nekim godinama socijalističkog razdoblja našeg društva, traje više od jednog stoljeća i svjedoči o našem kulturno-povijesnom angažmanu i odgovornosti.

  Na početku 21. stoljeća BZK “Preporod” predstavlja bošnjačku instituciju kulture koja baštini sve bitne sadržaje, događaje i procese unutar bosanske i bošnjačke kulture u dvadesetom stoljeću. Glavno sjedište (Matični odbor) „Preporoda“ je u Sarajevu, a širom Bosne i Hercegovine su brojna općinska društva – danas ih ima oko sedamdeset. “Preporod” je razgranat u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sandžaku, Kosovu, Norveškoj, Švedskoj…

  Historijat

  • 1903
   Osnivanje "Gajreta"
  • 1907
   Politizacija
  • 1923
   Formacija novog društva
  • 1945
   Nastanak "Preporoda"
  • 1949
   Prestanak rada
  • 1990
   Obnova
  • 1992
   Teško razdoblje
  • 1995
   Promjena naziva

  Osnivanje "Gajreta"

  Od osnutka 1903 "gajret" je krenup kroz izazove. Već na prvoj Skupštini održanoj 19. juna 1903. Hasan - ef. Hodžić govorio je o "poletu u narodu kog je stvorila Gajretova ideja".

  Politizacija

  1907. godine, "Gajret" je jako politizirao svoj rad, ali je i djelovao na kulturno - prosvjetnom planu na način kako je to u početku i bilo zamišljeno. Također, 1907 godine, "Gajret" preuzima upravu Društva.

  Formacija novog društva

  U Beogradu je u septembru 1923. umjesto dotadašnjeg "Gajretovog" pododbora, formiranio posebno društvo pod nazivom "Beogradski Gajret Osman Đikić", kao i novo kulturno prosvjetno društvo "Narodna uzdanica".

  Nastanak "Preporoda"

  1945. godine dolazi do stvaranja "Preporoda" kao kulturnog društva Muslimana Bosne i Hercegovine u kom su objedinjene sve intelektualne snage, kako bivšeg "Gajreta" tako i "Narodne uzdanice".

  Prestanak rada

  28. marta 1949. godine, Glavni odbor donosi odluku o likvidaciji "Preporoda" koja biva potvrđena 10. novembra 1949. čime zvanično završava rad "Preporoda"i drugih nacionalnih društava.

  Obnova

  5. oktobra 1990. godine održana je Obnoviteljska skupština "Prepororda". Odluka o zvaničnom buđenju i obnovi "Preporoda" označila je početak novog doba u kulturnom stvaralaštvu Bošnjaka.

  Teško razdoblje

  Doba agresije od 1992. do 1995. ostavilo je dubokog traga na rad društva, što je osobito primjetno u odnosu političkih saradnika u radu, ne samo "Preporoda" nego i ostalih nacionalnih udruženja.

  Promjena naziva

  Društvo je 1995. promijenilo naziv u "Kulturno društvo Bošnjaka", a 1997. dobija naziv " Bošnjačka zajednica kulture".

  Organi upravljanja

  Azem Feriz

  Predsjednik BZK „Preporod“ – Gradsko društvo Mostar

  /

  Potpredsjednik BZK „Preporod“ – Gradsko društvo Mostar

  Edin Kmetaš

  Predsjednik skupštine

  Partneri