Ovogodišnja, 43. po redu manifestacija “Dani mevluda i zikra 2018.”, najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini, otvorit će se sutra s početkom u 20 i 15 sati koncertom Armina Muzaferije s tesavvufskim ansamblom i horom tekije Mesudijje, u Narodnom pozorištu Mostar.

  Ovogodišnja manifestacija obiluje bogatim naučnim, duhovnim i kulturno-zabavnim programom, i posebno edukativnim programima za mlade.

  – Manifestacija “Dani mevluda i zikra” utemeljena je na našoj tradiciji i običaju okupljanja ovdašnjih muslimana na dovištima, od koji je ovo naše dovište na Tekiji na Vrelu Bune u Blagaju, jedno od najstarijih i svakako najmasovnijih, ne samo unutar BiH već i mnogo šire. Višestoljetna historija i tradicija dovišta na ovom mjestu govore u prilog kontinuitetu i raskoši našeg duhovnog i kulturnog život, čiji tragovi sežu mnogo dublje u historiju od dolaska Osmanlija na ove prostore – kazao je na današnjoj press konferenciji mostarski muftija Salem ef. Dedović.

  Upravo će se kroz ovogodišnji naučni skup “Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju”, dodaje muftija, izložiti relevantni naučno-istraživački radovi, koji rasvjetljavaju tragove trajanja i postojanja svih oblika života bošnjačkog bića kroz historiju u Hercegovini.

  – Jedan od važniji programskih ciljeva manifestacije je da se novim generacijama predstavi bogata historijska, duhovna i kulturna baština našeg naroda na ovom podneblju, a koje je još uvijek nedovoljno istražena, nevalorizirana i nepotpuno javnosti predstavljena. Stoga nas raduje da smo i ove godine pripremili sadržaje domaćih autora i istraživa, od kojih izdvajamo Hasana Eminovića i Mustafu Jelovca, kroz čije se radove može steći kvalitetan uvid u doprinos naših ljudi na duhovnom, kulturnom, naučnom i općedruštvenom polju – istaknuo je muftija.

  Održavanje ove tradicije njeguje se u duhu poruke iz Kurana, kojom se vjernici potiču da čuvanje sjećanja na Boga, osiguravaju da On, čuva sjećanje i spomen na njih.

  Ove godine u fokusu su susreti mladih srednjoškolaca.

  – Pravimo susrete mladih i dajemo značaj mladim ljudima kada se sve više spominju odlasci iz naše domovine, da se mnogo više resursa ulaže u naše srednjoškolce – kazao je Harun Macić.

  Centralna manifestacija, tradicionalni mevlud na vrelu Bune u Blagaju bit će proučen u subotu, 12. maja, na kojem se očekuju vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Organizatori Manifestacije su Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Gradsko društvo Mostar. Ovogodišnja Manifestacije “Dani mevluda i zikra” održat će se pod viskom pokroviteljstvom uvaženog Reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

  Izvor: www.faktor.ba