Preporod organizovao “Folklorni seminar”

    Mostar — Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” Mostar organizovala Folklorni seminar igara, pjesama i običaja Istočne Hercegovine i okoline Mostara.

    Organizatori i predavači istakli su da se jako malo zna o temi koja se obrađivala na seminaru, iako zapisi postoje, te da je ovo samo početak jer je period od dva dana nedovoljan, da bi se obradile sve teme vezane za ovo područje naše zemlje.

    Seminari ovakvog tipa nisu rijetkost u našoj zemlji, ali su se oni najčešće bavili drugim područjima i narodima Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju pažnja je usmjerena na tradicionalne igre Bošnjaka Istočne Hercegovine, koje je zapisala Jelena Dopuđa, a muziku je zapisivao Cvjetko Rihtman u periodu od 1950. do 1953. godine.

    “Ovaj put samo bošnjačke igre da bi pokazali šta Bošnjaci u BiH imaju, a posebno u Hercegovini gdje se manje obrađuje ova tema, da bi pokazali koliko su ove igre lijepe, šarolike i nepravedno zaboravljene, da se pokaže bogatstvo kulture i tradicije, koje ima BiH. Zbog toga mi folkloristi i postojimo, da bi se naša tradicija održala, kao i prenijela novim generacijama. Tradicija nije određena područjima, BiH ima širok opus igara, koje bi društva trebala igrati i pokazati koje bogatstvo kao zemlja posjedujemo. Na taj način ćemo održati našu tradiciju i folklor, jer folklor ne obuhvata samo igru nego i pjesmu, kulturu, običaje, nošnje, jela koja spremamo i sl.”, kazala je direktorica i umjetnički rukovodilac Ansambla “Tenelija” iz Mostara, Mia Laketić.

    Izvor: www.starmo.ba