Preporod u Mostaru: Genocid u kontinuitetu nad Bošnjacima

   

  U petak, 16. ožujka od 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ – Gradsko društvo Mostar organizira promociju filma ‘Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu’, autora Avde Huseinovića u produkciji BANA – Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

  Po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjua i izjava uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida; prezentirat će se neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima.

  Riječ je o vrlo značajnom filmu u kojem su sabrane priče o višestoljetnom genocidu nad Bošnjacima cijele Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih država Balkana.

  Između ostalog film ‘Bošnjaci – genocid u kontinuitetu’ svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.

  Projekciju filma slijedit će osvrt i komentari autora.

  Izvor: www.bljesak.info