Mostar: Koncertom dočekana nova hidžretska godina

  U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) ‘Preporod’ – Gradsko društvo Mostar, Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Info servisa za mlade, na ljetnoj pozornici Centra za kulturu organiziran je koncert islamske duhovne muzike povodom nove 1440. hidžretske godine. Na koncertu su sudjelovali solisti: hfz. Aziz Alili, Ahmed Alili, Armin Muzaferija, Selma Droce i horovi: Mostarske kiše, El-Kamer, hor Karađoz-begove medrese, Misbah, hor Info servisa za mlade i orkestar SAWT.

  “Na određeni način publika je navikla da od BZK ‘Preporod’ očekuje dva koncerta islamske muzike godišnje, međutim koncert koji je pripreman za Kurban bajram je prolongiran zbog sezone godišnjih odmora. Tako smo našli za shodno da jedan od tih koncerata organizujemo povodom nove hidžretske godine i to na dosta većem nivou u odnosu na neke protekle. U prilog toj činjenici ide da je gost na ovom koncertu uvaženi hafiz Aziz Alili koji je sigurno dao jednu posebnu dimenziju ovom događaju. Moram spomenuti da u ‘Preporodu’ postoji jedan broj ljudi koji je volonterski spreman da potakne i podrži ovakve aktivnosti kako bi se našem društvu pružile sadržajne i kvalitetne stvari”, kazao je predsjednik ‘Preporoda’ Haris Omerika.

  Inače, nova 1440. hidžretska godina nastupila je u ponedjeljak s akšam namazom. Hidžra, seoba, poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Mekke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj povijesti koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoče u društveni život.

  “Koristim priliku da povodom ovog našeg druženja i nove hidžretske godine zaželim svim muslimanima sve najbolje, moleći Svevišnjeg Allaha da nam podari svako dobro”, kazao je hfz. Aziz Alili.

  Na upit, koliko je bilo teško ili lako dogovoriti njegovo gostovanje na ovom koncertu, Alili je odgovorio:

  “Kada mi je Edin uputio poziv za ovaj koncert, bio sam u Hartfordu (Connecticut, SAD) povodom otvaranja džamije, ali se nisam dvoumio i odmah sam pristao. Iako je puno obaveza, jer sam bio u nedjelju na mevludu u zagrebačkoj džamiji upravo povodom nove hidžretske godine, rado se odazovem pozivu za nastup u onim mjestima koja su dala veliki doprinos u obrani BiH”.

  Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavještava vjernike i javnost da po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, prvi dan Nove 1440. hidžretske godine nastupa prvog muharrema, odnosno u utorak 11. septembra 2018. godine.

  “Mene posebne emocije vežu za Mostar, obzirom da sam svoju profesionalnu karijeru počeo upravo u ovom gradu. Izuzetna mi je čast da, kada se pruži prilika, izađem pred mostarsku publiku i da ponudim nešto novo. Ovaj nastup mi je drugačiji od ostalih zbog toga što ću premijerno izvesti ilahiju sa hfz. Azizom Alilijem koju smo snimili pred ramazan. I ta ilahija me veže za Mostar, jer je dio spota sniman u Podveležju, tako da ja ne mogu bez ovog grada i Hercegovine. Ovaj koncert je za mene poseban i iz razloga jer je tu bilo puno mojih prijatelja i nema nijednog razloga da čovjek ne bude zaljubljen u ovdašnju publiku. Ovu priliku koristim da svim muslimanima zaželim svako dobro ovoga svijeta uz molbu dragom Bogu da Gospodar bude zadovoljan s nama i da napustimo ovaj svijet samo kao iskreni vjernici”, kazao je Armin Muzaferija.

  Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH koristi priliku da svim vjernicima čestita novu hidžretsku godinu, sa željom da je dočekaju i provedu u Božjem blagoslovu i bereketu.

  Preuzeto sa bljesak.info