Naučni skup “Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju

  U Centru za kulturu grada Mostara se danas 14.05.2018. godine održava Naučni skup na temu “Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju” u organizaciji Mostarskog muftijstva i BZK Preporod Mostar.

  Naucni skup Bosnjaci u Hercegovini kroz historiju

  “Muftija mostarski Salem ef. Dedović posljednjih godina insistrira na afirmaciji bošnjačke misli. Pokrenuta je ideja da se organizuje jedan naučni skup sa kojim će biti završena ovogodišnja manifestacija “Dani mevluda i zikra”. Mi smo učesnicima na ovom skupu poslali tematski okvir sa 12 tematskih jedinica sa kojim smo obuhvatili sve važnije dijelove historijskog, političkog, kulturnog i naučnog područja, dakle ono što je bitno za egzistiranje Bošnjaka u Hercegovini. Na neke tematske jedinici smo uspješno odgovorili, na neke nismo i tu je ostao prostor da se u budućnosti organizuje skup pod sličnim nazivom”, rekao je Haris Omerika predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod gradsko društvo Mostar.

  Tokom skupa, među ostalim, bit će predstavljeni radovi: Stradanje hercegovačkih Bošnjaka u XVII. stoljeću, Kadiluk Imotski u XVII. stoljeću, Bošnjaci u Hercegovini u posljednjim decenijama osmanske vlasti, Bošnjaci u Mostaru (1993-1994), Ulemanska porodica Cvijetić iz Trebinja, Hercegovačke uspavanke- vjerovanje u magijsku moć riječi.

  Današnji autori dolaze iz Tuzle, Sarajeva, Mostara i Zagreba.

  Okvir naučnog skupa kako je saopćeno jeste istorija Bošnjaka u Hercegovini, višestoljetni duhovni život Bošnjaka Hercegovine – tradicija blagajskog dovišta, značajne ličnosti Bošnjaka Hercegovine, demografska kretanja Bošnjaka Hercegovine, Bošnjačka književnost u Hercegovini, Bosanski jezik u Hercegovini, institucije Bošnjaka na prostoru Hercegovine, političko organizovanje Bošnjaka Hercegovine kroz istoriju, školstvo Bošnjaka Hercegovine kroz istoriju, migracije Bošnjaka Hercegovine, kultura i umjetnost Bošnjaka Hercegovine i etnologija (nošnja, kultura življenja).

  Izvor: www.mostarski.ba