Profesor Mirsad Kunić održao predavanje o Parryjevoj zbirci i savremenom bosanskom društvu

  U organizaciji Preporda GD Mostar sinoć je održano prvo predavanje iz Ciklusa javnih predavanja od 24.11. do 15.12.2020. godine. Predavanje je održano online preko Microsoftove platforme Teams a gost predavač je bio prof. dr. Mirsad Kunić koji je prisutnima govorio na najavljenu temu “Parryja zbirka i savremeno bosansko društvo”.

  Zahvaljujemo prof. dr. Mirsadu Kuniću na izvrsnom predavanju o Milmanu Parryju i njegovim saradnicima koji su istraživali usmenu književnost.

  Pretpostavlja se da Parryjeva zbirka usmene književnosti sadrži otprilike 700 000 stihova te predstavlja predmet naučnih, akademskih i kulturnih istraživanja.

  Osim sistematičnog pregleda rezultata istraživanja Milmana Parryja i saradnika, profesor Kunić se osvrnuo na važnost razumijevanja usmene tradicije i njen utjecaj na savremeno poimanje svijeta (decentralizaciju i dekonstrukciju eurocentrične slike svijeta).

  Još jednom zahvaljujemo prof. dr. Kuniću i svim gostima te vas pozivamo na idući online susret u utorak, 1. decembra 2020. godine u 19 sati, kada očekujemo predavanje doc. dr. Dženana Dautovića o vjerskom pluralitetu srednjovjekovne Bosne.

  Ukoliko se niste prijavili na neko od preostalih predavanja to možete učiniti OVDJE.